Door de lage rente verdiende de Volksbank in de eerste helft van dit jaar minder aan hypotheken.
Het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen zag in de eerste zes maanden van dit jaar wel een groei van het aantal klanten met een betaalrekening.
Ondanks de lage rente stalden spaarders 2,6 miljard euro extra bij de bank.
Door de lage rente verdiende de Volksbank in de eerste helft van dit jaar minder aan hypotheken. Bovendien moest het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen het geld betalen om het spaargeld van klanten bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen.
Om verdere druk van die rentekosten te voorkomen, besloot de bank al per 1 juli meer klanten een negatieve spaarrente te laten betalen.
De Volksbank zag in de eerste zes maanden van dit jaar wel een groei van het aantal klanten. Zo kreeg het financiële concern er per saldo 61.000 betaalrekeningen bij, waardoor het totaal op 1,72 miljoen betaalrekeningen uitkwam.
Op de hypotheekmarkt verstrekten de merken van De Volksbank voor 3,3 miljard euro aan nieuwe hypotheken in de eerste helft van dit jaar, tegen een hypotheekproductie van 3 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Wel daalde het marktaandeel bij nieuwe hypotheken licht tot 4,9 procent in de eerste helft van dit jaar, tegen 5 procent in de eerste helft van 2020.
Spaarders potten meer geld op ondanks lage rente
Ondanks de lage rente stalden spaarders 2,6 miljard euro extra bij de bank, die nu 44,7 miljard euro aan spaargeld in beheer heeft. Die toename heeft mogelijk met de coronatijd te maken waarin banken al eerder meldden dat mensen het geld oppotten dat ze niet besteden aan bijvoorbeeld vakanties, reiskosten en vertier. Ook het beheerd vermogen van de bank, dat belegd wordt voor klanten, nam toe. Dat bedraagt nu 4,2 miljard euro.
Met name door de druk op de rente-opbrengsten uit het hypotheekbedrijf daalde de winst in de eerste helft van dit jaar naar 94 miljoen euro, tegen 106 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2020. Toen zette de bank bovendien 45 miljoen euro opzij voor slechte leningen, waarvan het dit halfjaar weer 31 miljoen euro liet vrijvallen.
De Volksbank is van plan in oktober, als de ECB en De Nederlandsche Bank (DNB) het weer toestaan, alsnog het dividend over 2019 en 2020 uit te betalen. Tijdens de coronacrisis verboden de centrale banken dat omdat banken een sterkere buffer nodig hadden voor het geval er een grote economische schok zou optreden.
Verder maakte de Volksbank bekend dat Gerard van Olphen de nieuwe president-commissaris van de Volksbank wordt. Hij was tot dit jaar topman van pensioeninvesteerder APG. Eerder was hij onder meer topman van SNS Reaal, het bedrijf dat door de overheid gered werd tijdens de financiële crisis en gesplitst werd in een bankentak en een verzekeringstak. Van Olphen volgt Jan van Rutte op, die in maart bekendmaakte voortijdig te vertrekken vanwege de onrust in de directie.